Skip to main content

Zelf hosting regelen of een online CMS gebruiken?

Uitleg voor starters!

Als je een website gaat maken is een van de eerste keuzes die je moet maken ‘wil ik zelf hosting regelen en een CMS daar opzetten’ of kies je een kant-en-klaar systeem waar je zo kan inloggen en een website kunt maken?

De eerste noem ik voor het gemak ‘online CMS’ (denk aan Wix en Jimdo) en de tweede ‘eigen CMS’ (denk aan op je eigen hosting geïnstalleerde Wordpress, Drupal, Joomla).

De verschillen tussen deze twee keuzes is goed te vergelijken met reizen met openbaar vervoer of een eigen auto. In beide gevallen kom je van A naar B. Alleen zijn er wel heel veel verschillen.

=> Een Online CMS systemen is als instappen in het openbaar vervoer. Neem je de bus of toch een taxi?

We nemen de bus!

Dit is vegelijkbaar met de online CMS systemen en daarbinnen de goedkope abonnenementen.

Je kunt in de bus stappen. De opstapplaats en uitstappunt zijn al bepaald. De tijden zijn vast. De bus is al ingericht, het onderhoud is gedaan en de chauffeur rijdt keurig zijn route. Je gaat ergens zitten en laat je vervoeren. Verder heb je weinig keuze. Fijn als je snel van A naar B wilt maar je hebt geen invloed op hoe dat precies gebeurt.

Of toch een taxi?

Dit is vergelijkbaar met een online CMS systeem maar dan de duurdere abonnementen.

Wil je geen eigen auto maar wel (tot op zekere hoogte) keuze tussen een budget versie of een luxe versie? Dat kan met een taxi. Je hebt invloed op de keuze tussen een eenvoudige versie of een luxe. Maar je bepaald niet hoe die is in ingericht. Hij komt voorrijden en de auto is zoals die is. Had je toch liever 300PK gehad en de taxi voorziet er niet in? Dan moet je het toch even met wat minder doen. Toch liever een zwart interieur gehad? Helaas, deze is blauw. Dus ook kies je voor een luxe variant, de auto is niet van jou. Maar dat heeft ook zijn voordelen; je hoeft verder niets te regelen. Geen onderhoud, APK, verzekering.. alles is klaar. Instappen en wegrijden!


=> Zelf hosting regelen is als een eigen auto.

Als je zelf je hosting gaat regelen en daar een CMS op zet, kun je dat goed vergelijken met de keuze voor een eigen auto. Je bepaalt zelf welke dat auto precies is, wat de mogelijkheden zijn en hoe die is ingericht. Wordt het een kleine Fiat Panda, een praktische Volkswagen Golf of een luxe grote Mercedes? Airco? Grote stationwagen?  Cabrio? Nu bepaal je zelf precies wat je nodig hebt.

Je kunt dit vergelijken met de hosting: hoeveel ruimte heb je? Wordt de computer (server) waar jouw hosting op staat gedeeld met anderen, of wil je jouw ‘eigen’ computer-power, geheugen en opslagcapaciteit? En hoeveel dan?

Goedkopere hosting is als een deelauto.
Bij een goedkopere hosting zal de computer (server) waar jouw website op staat gedeeld worden met andere gebruikers. Hoeveel ‘computer-power’ bijft er dan over voor jouw hosting, voor jouw website? Voor de meeste eenvoudige websites is dit overigens voldoende!

Duurdere hosting (dedicated hosting) is als helemaal jouw eigen auto!
Wanneer snelheid prioriteit is, zal de computer (server) niet met anderen willen delen. Dan kies je voor een hosting op een eigen computer (server). Dan kun je ook bepalen hoeveel computer- power daar in zit. Een (of meer?) processoren, hoeveel geheugen en opslagcapaciteit. Dit lijkt op het kopen van een auto. Hoe hard wil je kunnen rijden? Hoeveel personen moeten erin passen? Stoelverwarming? Leder? Je kunt helemaal los gaan.

Dit is wel de duurste optie. Je bepaalt alles zelf. Maar je moet ook zelf alles regelen. Aanschaf, onderhoud, belasting. Dus veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid

 

Welke keuze is goed (genoeg) voor jou? Oké, vergelijk dat maar met hoe je wil reizen.

Vind je het prima om je wat aan te passen, en met anderen mee te rijden?
Pak dan de bus. Kijk naar een online CMS. Goedkoop, en je hoeft nergens meer over na te denken. Maar stel niet al te veel eisen, je moet je wel aanpassen aan de dienstregeling en comfort van de bus.

Wil je wel meer flexibiliteit dan koop je een eigen auto.
Wil je zelf bepalen hoe snel je website is? Wil je zelf bepalen welk CMS je gaat gebruiken en welke modules daarin beschikbaar zijn? Dan ga je voor je eigen hosting. Die hosting kan dan nog op een computer (server) staan waar nog (veel) meer op staat. Dat kun je zien als een deel- auto. Je kunt ook helemaal los gaan en zelf je eigen server regelen. Dan bepaal je helemaal zelf de capaciteit en opties, welk CMS er ingezet wordt en de complete inrichting.

 


Wij werken voor klanten in het hele land. Dat kan gemakkelijk, want ons werk is online en de meeste communicatie verloopt ook online. Ons kantoor zit in Zutphen. Dus als je (in de buurt van) Zutphen zit is de communicatie die dan nog fysiek zou moeten zijn helemaal gemakkelijk. Lees website maken in Zutphen .