Skip to main content

Wat is hosting?

Als je een eigen website wilt, moet je hosting regelen voor je website. Maar wat is dat eigenlijk?

De korte uitleg over hosting:

'Webhosting' is een dienst. Deze dienst omvat:

• Het huren van capaciteit van een computer (een 'server') die verbonden is met internet.
• Op deze computer is software geïnstalleerd voor het tonen van websites.
• Deze computer en de software worden beheerd en continu bijgewerkt.

website hosting

Wat is website hosting? De uitgebreide uitleg over hosting, de diepte in:

Hosting is een dienst die bestaat uit een aantal onderdelen. Om te beginnen moet er een computer zijn. Op die computer staat software. Deze software zorgt ervoor dat een website die op die computer staat getoond wordt aan een bezoeker ervan.

De computer => Een computer waarop websites staan, is een server. Een server is een gewone computer, maar nu helemaal geoptimaliseerd voor de inzet van heel specifieke taken. De belangrijkste daarvan zijn het tegelijkertijd bedienen van meerdere bezoekers, en (omdat dit dus een 'centrale' functie is) is ook de betrouwbaarheid van een server (nog) verder verbeterd. Verder is zo'n server redelijk vergelijkbaar met een gewone computer. Het heeft 1 of meerdere processoren, geheugen en opslagcapaciteit. Voor een eenvoudige website is niet zoveel computerpower nodig. Een meer complexe website met honderden bezoekers en duizenden pagina's heeft wel meer capaciteit nodig. Zo'n server is meestal ook nog 'redundant' uitgevoerd. Dit betekent dat sommige onderdelen er (letterlijk) dubbel in zitten. Bij uitval van een dubbel uitgevoerd component blijft de computer werken. Dit kan zover gaan dat er zelfs een volledige tweede server (zelfs op een andere locatie) staat die bij uitval alle taken overneemt. Dus zelfs bij uitval van een hele locatie blijft de website gewoon online! Gelukkig zijn dit allemaal zaken waar een hostingbedrijf voor zorgt. Het is echter goed om te bekijken hoe dit is gedaan, vooral bij een belangrijke website waarbij betrouwbaarheid en snelheid belangrijk zijn. Zo kun je er zeker van zijn dat deze zaken goed geregeld zijn.

De internetverbinding => Die server moet verbonden zijn met het internet. Anders kunnen de websites op die server niet vanaf een andere locatie op internet (bij u thuis, op de zaak, of waar dan ook ter wereld) bezocht worden. Die internetverbinding is heel belangrijk. De snelheid van deze verbinding bepaalt of een website snel is of niet. Ook bepaalt die verbinding hoe snel de website is in andere landen en werelddelen. Als snelheid buiten Nederland belangrijk is, is het zaak dat de internationale verbindingen ook goed geregeld zijn. Zo'n internetverbinding naar de server kan ook nog eens dubbel (lees hiervoor computer => redundant) uitgevoerd worden. Mocht een verbinding wegvallen, dan neemt de ander het over.

De software => Er is heel veel verschillende software op zo'n server te installeren die ervoor zorgt dat de websites die erop staan bezocht kunnen worden. Het gaat te ver in de context van dit artikel om daar in detail op in te gaan. Maar er zijn wel wat basiszaken die op elke webserver staan. Zo staat er een besturingssysteem op, en kun je op zo'n server bestanden plaatsen, en een (of meerdere) databases. De website (of een CMS) heeft beide nodig om te kunnen werken. Verder is deze server voorzien van speciale software die als 'schakel' fungeert tussen de bezoeker en een website (of CMS). Deze 'vertaalt' als het ware het internetverkeer naar de website, en vanaf de website weer naar internetverkeer. Verreweg de meeste webservers werken met Linux als besturingssysteem en Apache-software voor deze 'vertaling'. De database is meestal van het type SQL. Maar het gaat te ver om daar in detail op in te gaan.

Het is van belang om te begrijpen dat dit allemaal software is en dat software altijd continu in ontwikkeling is. Bovendien zijn deze servers continu verbonden met het internet. Eventuele hackers kunnen via de altijd noodzakelijke internetverbinding toegang krijgen tot zo'n server. Dat maakt zo'n server kwetsbaar. Het regelmatig bijwerken en goed beheren van zo'n server is van levensbelang voor de veiligheid ervan.

Samenvatting => Bovenstaande punten, de server, internetverbinding en de software, samen vormen de dienst 'Hosting'. Hosting is er in vele soorten en maten. Afhankelijk van de opzet van uw website en de omvang en het belang ervan, moet de hosting daarbij passen. Te veel, te groot, is zonde van de kosten en middelen, terwijl te weinig hosting de optimale werking van de website kan belemmeren.

Website laten maken in Zutphen