Skip to main content

Wat is een CMS?

Als je een website wilt voor jouw (nieuwe) activiteit, ga je kijken hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Een van de termen die je daarbij zeker tegenkomt is CMS. Maar wat is dat, een CMS?

Korte uitleg:

‘CMS’ is een afkorting van Content Management Systeem. Maar wat is dan content en wat moet er dan gemanaged worden? De content is de informatie die jij wilt tonen, en het ‘managen’ zorgt ervoor dat die informatie getoond wordt op precies die pagina en die locatie waar jij wilt. Een CMS zorgt daarvoor.

En de uitgebreide versie:

Een CMS is een onderdeel van de meeste moderne websites. Om de functie van een CMS te begrijpen, zou je even moeten kijken naar de opbouw van een website.

Wat is een website?

Een website bestaat uit twee componenten: content en ‘de rest’.

  • Wat is content?

Content is de informatie die jij op een website wilt tonen. Denk aan tekst, afbeeldingen, filmpjes.

  • Wat is ‘de rest’?

Je kunt de content (de informatie) ergens op internet zetten. Maar het staat dan niet bij elkaar, los van elkaar, en er is geen opmaak en ordening. Dat is niet erg handig voor iemand die geïnteresseerd is in die informatie. Als je wilt dat een bezoeker jouw informatie gemakkelijk kan vinden, lezen en begrijpen, dan moet je die gaan ordenen. Dan wordt het voor een lezer al een stuk handiger. En met een mooie en goede opmaak wordt het nog gemakkelijker, leuker en aantrekkelijker.

Een website is dus content + ordening en opmaak van die content.

Die content zou je zelf kunnen maken. Een tekst maken, foto’s maken, eventueel een filmpje, dat kunnen we wel. Maar de ordening en opmaak? Hoe doe je dat? Dat is wat een CMS voor jou gaat doen! Een CMS zorgt dus voor ordening van de content en zorgt ervoor dat die content precies zo getoond wordt zoals jij dat wilt, op de juiste pagina op de goede plek.

Een CMS heeft dus twee functies: ordenen en opmaak van content.

  • Ordenen: welke informatie is wat? Behoort informatie bij een specifieke pagina, of bij een product dat op meerdere, verschillende pagina’s en locaties getoond kan worden? Ordenen kun je vergelijken met ‘labelen’.
  • Opmaken: opmaak zorgt ervoor dat de schikking van de content nog duidelijker wordt. Wat hoort bij elkaar? Met kleur, lijsten, lettertypes, lijnen en veel meer hulpmiddelen.

Ordenen en opmaken voor een basiswebsite

Maar hoe weet een CMS precies welke content jij gaat invoeren en hoe dat er optimaal uitziet? Dat weet een CMS niet. Die structuur moet jij gaan maken. Gelukkig is een modern CMS meestal voorzien van een basisindeling voor de structuur (ordening), zodat je meteen aan de slag kunt. En voor de opmaak zijn er ook templates voor de meeste gangbare CMS-systemen. Deze templates zijn gratis, maar worden ook commercieel aangeboden. Deze betaalde templates zijn vaak voorzien van ondersteuning mocht je er niet (helemaal) uitkomen. Als je een eenvoudige website wilt maken, kun je gebruikmaken van zo’n standaard CMS-installatie + bestaande template. Je hebt dan relatief eenvoudig en snel een mooie website.

Ordenen en opmaken van een complexere website

Als blijkt dat je meer content op de website wilt plaatsen en dit wilt ordenen (indelen/labelen) en hier een goede opmaak aan wilt geven, wordt het een stuk complexer. Dan moet je meer kennis hebben van het CMS en deze gaan ‘inrichten’. Dit is werk voor specialisten. Natuurlijk kun je een poging wagen om dat zelf te doen. Als je genoeg tijd hebt en enig technisch inzicht, kom je daar misschien ook wel uit. Maar voor de meeste CMS-gebruikers wordt dat te complex en/of vergt (veel) te veel tijd en kennis.

Website laten maken in Zutphen