Skip to main content

Welk CMS kies jij?

Wil je een website gaan maken?

Er zijn heel veel mogelijkheden om een website 'op te bouwen'. In elke situatie spelen er verschillende zaken. Wil je goed gevonden worden? Wil je een site die qua design van het scherm af spat? Vriendelijk in het gebruik zijn op een smartphone? Ga je enkele basis- pagina's maken of ga je iets verkopen, moeten er (honderden) producten op komen? Wat is het budget? Allemaal zaken die van invloed zijn op de keuze hoe je een website gaat maken.


Zelf doen - online systemen

Als de website uit enkele statische pagina's bestaat en er is weinig budget dan zou je kunnen kijken naar Jimdo of Wix. Theoretisch kan iedereen in zo'n systeem een website opzetten. Als je dat zelf doet dan kost dat maken je dus niets, behalve tijd. Maar je moet wel een abonnement afsluiten. Meestal begin je met een basis-abonnement. Zo'n abonnement is beperkt in wat je kunt doen. Een enkele keer is dat voldoende maar in de meeste gevallen wil je toch wat meer kunnen. En daarvoor moet je upgraden naar een duurder abonnenement. Bij het goedkoopste abonnement hebt je zelfs advertenties in je website.
In zo'n systeem is ook een basic layout nodig. Die moet je wel gaan maken. Zonder voldoende kennis kan dat best wel eens lastig zijn. Verder kun je niet meer in je website maken dan dat waarin het systeem voorziet. Dat kan voor jou situatie te beperkt zijn.

Het voordeel van zo'n systeem is dat je snel en gemakkelijk een website online hebt. En je maakt gebruik van een systeem wat onderhouden wordt. Daar hoef je zelf dus niets meer voor te doen.

Het nadeel is dat je nog best veel zelf moet doen, en het is beperkt tot wat zo'n systeem kan. Vaak valt de vindbaarheid van zo'n website wat tegen. Dus als de vindbaarheid (SEO) belangrijk is, dan moet je misschien toch even verder kijken.

Zelf een website maken met een CMS

In een on-line systeem heb je zelf geen controle over hoe een website er precies 'van binnen' uit ziet. Ook zijn de mogelijkheden qua layout beperkt. Prima voor als dat dingen zijn die niet zo zwaar wegen. Dan kun je zonder al te veel technische kennis een website in een on-line systeem maken. Maar wat nu als je wel meer controle wil hebben over de layout- mogelijkheden? Dat kan dan niet in een on-line systeem, dan moet je iets anders gaan doen waarmee je meer controle krijgt over de layout en eventueel andere functies en mogelijkheden.

Je zou dan moeten kijken naar andere CMS- systemen. Deze moet je dan wel zelf installeren en onderhouden. Maar omdat het 'van jou' is, kun je zelf bepalen wat de mogelijkheden zijn. Houd er ook rekening mee dat dat ook betekend dat je meer verantwoordelijkheid krijgt over die CMS installatie. Daar waar met de online systemen alles is geregeld, moet je met je eigen CMS veel zelf gaan doen. Denk aan hosting, en het bijhouden van de ontwikkelingen van de techniek (updaten!).