Wat is hosting?

Als je een eigen website wilt, dan moet je hosting gaan regelen voor je website. Maar wat is dat eigenlijk?

De korte uitleg over hosting

Een ‘web- hosting’ is een dienst. Deze dienst omvat:
    • Het huren van capaciteit van een computer (een ‘server’) die verbonden is met internet.
    • Op deze computer staat software geïnstalleerd voor het tonen van websites.
    • Deze computer en de software worden beheerd, continu bijgewerkt.

wat is website hosting

De uitgebreide uitleg over hosting

Hosting is een dienst. Deze dienst bestaat uit een aantal onderdelen. Om te beginnen moet er een computer zijn. Op die computer staat software. Die software zorgt ervoor dat een website die op die computer staat getoond wordt aan een bezoeker ervan.

De computer => een computer waar website(s) op staan is een server. Een server is een gewone computer, maar nu helemaal geoptimaliseerd voor de inzet van heel specifieke taken. De belangrijkste daarvan zijn het tegelijkertijd bedienen van meerdere bezoekers, en (omdat dit dus een ‘centrale’ functie isgeïnstalleerd,) is ook de betrouwbaarheid van een server (nog) verder verbeterd. Verder is zo’n server redelijk vergelijkbaar met een gewone computer. Het heeft 1 of meerdere processoren, geheugen en opslagcapaciteit. Voor een eenvoudige website is niet zoveel computerpower nodig. Een meer complexe website met honderden bezoekers en duizenden pagina’s heeft wel meer capaciteit nodig.
Zo’n server is meestal ook nog ‘redundant’ uitgevoerd. Dit betekend dat sommige onderdelen er (letterlijk) dubbel in zitten. Bij uitval van een dubbel uitgevoerd component blijft de computer werken. Dit kan zover gaan dat er zelfs een volledige tweede server (zelfs op een andere locatie) staat die bij uitval alle taken overneemt. Dus zelfs bij uitval van een hele locatie blijft de website gewoon on- line!
Gelukkig zijn dit allemaal zaken waar een hostingbedrijf voor zorgt. Wel is het goed om eens te kijken hoe dat is gedaan. Zeker bij een belangrijke website waarbij betrouwbaarheid en snelheid belangrijk zijn dan kun je er maar beter van verzekeren dat deze zaken goed geregeld zijn!

De internetverbinding => die server moet verbonden zijn met het internet. Anders kunnen de websites op die server niet vanaf een andere locatie op internet (bij u thuis of op de zaak, of waar dan ook ter wereld) bezocht worden. Die internetverbinding is wel heel belangrijk. De snelheid van deze verbinding bepaald of een website snel is of niet. Ook bepaald die verbing hoe snel de website is in andere landen en werelddelen. Als de snelheid belangrijk is buiten Nederland is het zaak dat de internationale verbindingen ook goed geregeld zijn.
Zo’n internetverbinding naar de server kan ook nog eens dubbel (lees hiervoor computer => redundant) uitgevoerd worden. Mocht een verbinding wegvallen, dan neemt de ander het over.

De software => Er is heel veel verschillende software op zo’n server te installeren die ervoor zorgt dat de websites die erop staan bezocht kunnen worden. Het gaat veel te ver in de context van dit artikel om daar in detail op in te gaan. Maar er zijn wel wat basis- zaken die op elke webserver staan. Zo staat er een besturingssysteem op, en kun je op zo’n server files plaatsen, en een (of meerdere) database(s). De website (of een CMS) heeft beide nodig om te kunnen werken. Verder is deze server voorzien van speciale software  die als ‘schakel’ werkt tussen de bezoeker en een website (of CMS). Deze ‘vertaald’ als het ware het internetverkeer naar de website, en vanaf de website weer naar internetverkeer. Verreweg de meeste webservers weken met Linux als besturingssysteem en Apache- software voor deze ‘vertaling’. De database is meestal van het type SQL. Maar het gaat wat te ver om daar in detail op in te gaan.

Wel is het van belang om te begrijpen dat dit dus allemaal software is. En software is altijd, continu, in ontwikkeling. Bovendien zijn deze servers continu verbonden met het internet. Eventuele hackers  kunnen via de altijd noodzakelijke internet verbinding dus bij zo’n server. Dat maakt zo’n server kwestbaar. Regelmatig worden er veiligheids-problemen in de software ontdekt. En als die niet bijgewerkt wordt op de server dan is die dus kwetsbaar. Bijwerken en goed managen van zo’n server is van levensbelang voor de veiligheid ervan.

Website laten maken in Zutphen

 

Rechtsanwältin advocaat
Tibo Veen Website
Bakker Hydraulic Elst website Realister
LC ICT website
ECS vught - Website
website containers.nl Vernooy