Welk CMS kies jij?

Wil je een website gaan maken?

Er zijn heel veel mogelijkheden om een website 'op te bouwen'. In elke situatie spelen er verschillende zaken. Wil je goed gevonden worden? Wil je een site die qua design van het scherm af spat? Vriendelijk in het gebruik zijn op een smartphone? Ga je enkele basis- pagina's maken of ga je iets verkopen, moeten er (honderden) producten op komen? Wat is het budget? Allemaal zaken die van invloed zijn op de keuze hoe je een website gaat maken.


Zelf doen - online systemen

Als de website uit enkele statische pagina's bestaat en er is weinig budget dan zou je kunnen kijken naar Jimdo of Wix. Theoretisch kan iedereen in zo'n systeem een website opzetten. Als je dat zelf doet dan kost dat maken je dus niets, behalve tijd. Maar je moet wel een abonnement afsluiten. Meestal begin je met een basis-abonnement. Zo'n abonnement is beperkt in wat je kunt doen. Een enkele keer is dat voldoende maar in de meeste gevallen wil je toch wat meer kunnen. En daarvoor moet je upgraden naar een duurder abonnenement. Bij het goedkoopste abonnement hebt je zelfs advertenties in je website.
In zo'n systeem is ook een basic layout nodig. Die moet je wel gaan maken. Zonder voldoende kennis kan dat best wel eens lastig zijn. Verder kun je niet meer in je website maken dan dat waarin het systeem voorziet. Dat kan voor jou situatie te beperkt zijn.

Het voordeel van zo'n systeem is dat je snel en gemakkelijk een website online hebt. En je maakt gebruik van een systeem wat onderhouden wordt. Daar hoef je zelf dus niets meer voor te doen.

Het nadeel is dat je nog best veel zelf moet doen, en het is beperkt tot wat zo'n systeem kan. Vaak valt de vindbaarheid van zo'n website wat tegen. Dus als de vindbaarheid (SEO) belangrijk is, dan moet je misschien toch even verder kijken.

Zelf een website maken met een CMS

In een on-line systeem heb je zelf geen controle over hoe een website er precies 'van binnen' uit ziet. Ook zijn de mogelijkheden qua layout beperkt. Prima voor als dat dingen zijn die niet zo zwaar wegen. Dan kun je zonder al te veel technische kennis een website in een on-line systeem maken. Maar wat nu als je wel meer controle wil hebben over de layout- mogelijkheden? Dat kan dan niet in een on-line systeem, dan moet je iets anders gaan doen waarmee je meer controle krijgt over de layout en eventueel andere functies en mogelijkheden.

Je zou dan moeten kijken naar andere CMS- systemen. Deze moet je dan wel zelf installeren en onderhouden. Maar omdat het 'van jou' is, kun je zelf bepalen wat de mogelijkheden zijn. Houd er ook rekening mee dat dat ook betekend dat je meer verantwoordelijkheid krijgt over die CMS installatie. Daar waar met de online systemen alles is geregeld, moet je met je eigen CMS veel zelf gaan doen. Denk aan hosting, en het bijhouden van de ontwikkelingen van de techniek (updaten!).

Er moet hosting komen, en binnen die hosting moet je een en ander inrichten; je domeinnaam koppelen en e-mail opzetten. En als je dat voor elkaar hebt dan moet je beginnen met het maken van de website. Er zijn heel veel mogelijkheden om een website op jouw hosting te zetten. De meeste hostingsystemen helpen een beginnende gebruiker bij het installeren van een CMS. Heel vaak is dat WordPress, het meest gebruikte CMS wereldwijd. Maar soms tref je daar ook Joomla of Drupal aan (de tweede en derde qua grootte), of een van de vele andere CMS-systemen. Je moet dan een keuze maken; welk CMS past het beste bij jouw wensen. Als alternatief kun je, naast de reeds genoemde CMS'sen, ook nog een van de honderden andere CMS systemen kiezen. Die vind je dan meestal niet als 'standaard installatie- knop' in de hosting en zul je dus zelf moeten installeren.

Als je dan zo'n CMS geïnstalleerd hebt zul je die moeten inrichten. Dit kan in de meeste populaire CMS'sen met kant-en-klare layouts. Je kunt dan heel snel een mooie website maken. Daarbij ben je wel weer afhankelijk wat zo'n lay- out omvat, kan, en eruit ziet. Het nadeel is dat je weer beperkt bent tot de mogelijkheden van dat layout. Dit is dus een mooie optie voor als je meer controle wil, maar het niet al te complex wil maken.

Als je geen beperkingen wilt dan moet je aan de slag met het CMS en zelf een layout gaan maken. Voor de meeste mensen die ad- hoc een website maken is dit erg complex. Je moet dan kennis hebben van verschillende technieken zoals HTML, CSS en misschien zelfs een programmeertaal zoals JavaScript en PHP.

Houd er wel rekening mee dat je, als je zelf alles gaat opzetten, ook te maken krijgt met beveiliging en onderhoud. Een CMS wordt steeds verder ontwikkeld en op een gegeven moment moet je jouw geïnstalleerde CMS ook updaten. Kleine updates gaan meestal relatief gemakkelijk. Maar grotere updates zorgen soms voor de nodige technische problemen. Als je niet update dan loop je steeds meer achter op de technische ontwikkelingen. Ook veiligheidsupdates worden dan niet geinstalleerd en zo word je, naar mate de tijd verstrijkt, steeds kwetsbaarder voor hackers. Een website/CMS staat on-line en iederen, wereldwijd, kan jouw website zien. Ook hackers kunnen er dus bij en hun vervelende werk doen. Als je de website niet goed bijhoud is het voor een hacker gemakkelijk om deze te kraken.

Zelf een website maken met een CMS, maar dit uitbesteden

Als je wel alle voordelen wil van jouw 'eigen' CMS en hosting, maar niet de nadelen, dan kun je een webbureau inhuren. Sommige bureau's maken alleen een website die dan op jouw (bestaande) hosting geplaatst wordt. Andere bureau's 'doen' ook de hosting en hoef je niets meer zelf te doen. In dat laatste geval heb je dus wel alle controle, maar niet de sores. Afhankelijk van wat je precies wilt kun je een basis- website laten maken, maar ook een website waar meerdere gebruikers content kunnen beheren en honderden pagina's plaatsen en bijhouden. De meeste website's voor MKB bedrijven met enige serieuze web- doelen vallen in deze categorie.

Er zijn ook bureau's die alles doen. Dit zijn de full- service bureau's. Deze bedrijven doen de hosting, installeren het CMS, maken een ontwerp en zorgen voor het nodige onderhoud.

Zo'n bureau besteed tijd aan het opzetten van jouw website. Ook het bijhouden en updaten wordt voor je gedaan. Deze tijd zal wel leiden tot de nodige kosten. De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de website. Een eenvoudige website is sneller opgezet en bij te houden. Een grotere, complexere website in meer talen vergt meer tijd en zal dan ook leiden tot meer kosten.

Welke optie past bij jou?

Dat is dus afhankelijk van technische kennis, beschikbare tijd, budget en inzicht in vormgeving.
Een ZZP'er met een beperkt budget en 1 pagina met contactgegevens zal andere keuzes maken dan een grote meertalige webshop met duizenden pagina's.

Een grove indeling kun je wel maken;

  • Lage prioriteit/belang en laag budget => kies een on-line systeem

  • Meer prioriteit en iets meer budget => kies voor een on-line systeem en werk samen met een bureau om dit in te richten. Of (als het budget dat toelaat) kies een eigen CMS installatie met een bestaand ontwerp. (let wel op, afwijken van het ingekochte ontwerp kan voor flinke meerkosten zorgen)

  • Hoge prioriteit en voldoende budget => kies voor een eigen hosting en CMS, en besteed het maken van de website uit. Kijk wat je zelf zou kunnen doen. Door dingen zelf te doen hou je zelf nog contole en kun je de kosten nog wat drukken.

  • Hoge prioriteit (jouw bedrijfsvoering hangt af van de website) en voldoende budget => Een eigen CMS + besteed alles uit aan 1 of meerdere professionele bedrijven.
     


Wij werken voor klanten in het hele land. Dat kan gemakkelijk, want ons werk is online en de meeste communicatie verloopt ook online. Ons kantoor zit in Zutphen. Dus als je (in de buurt van) Zutphen zit is de communicatie die dan nog fysiek zou moeten zijn helemaal gemakkelijk. Lees website maken in Zutphen .

Websites gemaakt door Realister

Elke website is uniek en helemaal afgestemd op het doel waarvoor deze gemaakt is. De ene website maakt productportfolio's inzichtelijk, de andere is weer helemaal afgestemd op een hoge plaats in de zoekmachines ( SEO ), of een superstrak design voor uw bedrijfsidentiteit.